lördag 10 april 2010

Vad är en halvhalt?

Många barn o ungdomar rider på hästar o de blir tidigt tillsagda att göra halvhalter, men de får sällan en bra förklaring på vad det är för nått. Det har inget att göra med en halt! Glöm det!
Men vad är det då? Jo det är ett knep som man använder för att få hästen att lyssna intensivt på ryttaren på vad nästa kommando med hjälperna skall bli.
Ex 1. Om du går med en vän, hand i hand, och vill påkalla vännens uppmärksamhet så trycker du vännens hand lite lagom mycket. Då tittar vännen på dig med undran i blicken och en fråga i ögonen som uttrycker ”Vad är det”? Vännen ändrade plötsligt sin kropphållning och stegen började trippa. Det är en halvhalt när du tryckte vännens hand!
Ex 2. Om du vet att din hund älskar att leka med bollen och du är ute o går. När du tar fram bollen ur kassen så tittar hunden intensivt på dig och bollen, den börjat trippa o kroppshållningen blir helt annorlunda och spänd, ögonen säger ”Vad gör du nu då”? Det är en halvhalt hunden utförde då du tog fram bollen!

När man rider skall man använda en halvhalt så fort man skall ändra på nått. Då kramar man tygeln lagom mycket och får då samma resultat som i exemplen ovan. Hästen lyssnar intensivt, den ändrar kroppshållning och börjar trippa o ev gå på tygeln ännu bättre.
En halvhalt används när man står still o skall skritta, när skritten skall bli trav, när traven skall bli gallopp och sen när man gör det omvänt, dvs gallopp till trav, trav till skritt, från skritt till halt. När riktningen ändras så krävs en halvhalt, t.ex precis före varje hörn skall det va en halvhalt, precis före man gå in på volten etc. Ja, ni kan själva fundera ut att det blir många halvhalter på en lektionsridning eller under en friridningstimme.
Ridlärare är dåliga på detta med halvhalter irl. Man måste prova in det på varje häst för sig. Föst måste man va riktig kompis med hästen o det tar ju avsevärd tid att bli det. Det är också ett annat problem med det. Det är jobbigt och plötsligt har man glömt bort det under ridtimmen. Man måste skärpa sig hela tiden. Jobba på sin egen uppmärksamhet!
Jag repeterar igen: Det krävs att man tränar att ge halvhalter, både på sin häst eller på sin hund, så man vet hur mycket som krävs för att få rätt respons. Signalen måste ges väldigt kvickt och lagom bestämt. Om man rätar på sig o ger signalen med sittmusklerna så går det bra också, då kanske signalen i tyglarna kan bli minimal eller helt undvikas. Leken är ömsesidig o mycket rolig! Det måste va roligt och rikligt med belöning måste utdelas o allt måste ständigt övas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar